Ehkki oma kaubale sobiva lao valimisel on mõistagi tegevusvaldkonnal ja lao asukohal suur tähtsus, ei tasu unustada ka lao sisetingimusi. Üks olulisemaid taoliseid faktoreid on temperatuur, mis määrab suuresti selle, millist kaupa konkreetses laos üldse hoida saab. Kuigi enamus meist on kuulnud alljärgnevatest laotüüpidest, võivad need pisut segadusse ajada, mistõttu teeme põgusa ülevaate igast liigitusest.

Soojad laod

Taoliste ladude puhul on tegemist ruumidega, mida köetakse ning seal hoitakse aastaringselt normaalset sisetemperatuuri, enamasti üle 14 kraadi. Sellistes ladudes sobib hoida kaupu, mille puhul on tähtis stabiilne temperatuur ning ka niiskus. Näiteks ei pruugi paljud toidukaubad hästi säilida, kui need ei ole võrdlemisi soojas ja niiskes ruumis.

Külmad laod

Vastupidiselt eelnevale laole, ei köeta selliseid laoruume. See tähendab, et ruumide temperatuur on üsna madal ja parimal juhul vaid pisut kõrgem väljas olevast temperatuurist. Samas aga on sellistes ladudes õhutemperatuur üsna kõikuv, kuna see sõltub täielikult välistemperatuurist. Kui väljas on külm, on seda ka laos, kuid kui väljas on soe, on ka ladu soojem. Seepärast tohiks sellistes ladudes hoida ainult neid kaupu, mille puhul temperatuur ja niiskus ei mõjuta kauba olukorda – näiteks ehitusmaterjalid või tehnika varuosad.

Külmlaod

Kuigi nime järgi on külmlaod sarnased eelmistele, on sellistes ruumides automaatne temperatuurireguleerimine. See tähendab, et temperatuur ei lange väga madalale ja on tõenäoliselt üle 6 kraadi. Siiski sobivad need laod selleks, et hoiustada toiduaineid nö külmkapirežiimil – temperatuur ei lange alla nulli, kuid on siiski võrdlemisi madal ning seepärast sobib hoida jahutatud tooteid sellisel temperatuuril. Sellised laod on kõige levinumad toiduainetööstuses, kuna tingimused on kõige sobivamad toiduainete jaoks.

Külmutusladu

Tegemist on kõige “ekstreemsema” laotüübiga, kuna sellistes ladudes hoitakse temperatuuri -18 kraadi. Ladudes, kus hoiustatakse jäätist või muid sarnaseid tooteid, võib temperatuur olla lausa -25 kraadi.

Seega sõltub lao valik suuresti sellest, mida tuleb üldse hoiustada. Kui soovid ladustada toidukaupasid, tuleks kindlasti järgida riiklikult sätestatud tervishoiunõudeid, mis muuhulgas sätestavad nõuded ka ladustamisele.